Underdogs Koiramaailmassa

Välty olemasta näyttelyiden underdog

Koiranäyttelyt ovat hauska harrastus ja hyvä koiranomistajien kokoontumispaikka. Koiranäyttelyiden tarkoituksena on palvella puhdasrotuisten koirien jalostusta ja kasvatusta. Harrastelijatasollakin koiranäyttelyt voivat olla mukavaa ajanviettoa, ihmiselle ja koiralle, mutta kuinka välttyä olemasta koiramaailman underdog eli altavastaaja, ja menestyä näissä kilpailuissa?

Ensinnäkin näyttelyihin voivat osallistua Kennelliiton hyväksymät tai jonkun muun FCI:n kuuluvan kenneljärjestön rekisteröimät koirat. Suomessa myöskään 1. tammikuuta 2001 jälkeen syntyneet koirat eivät saa olla typistettyjä, eikä näyttelyyn voi osallistua kivesvikainen, vaarallisesti aggressiivinen tai antidoping-säännösten vastainen koira. Näiden virallisten näyttelyiden lisäksi järjestetään match show-näyttelyitä, joissa osallistuvien koirien ei tarvitse olla kennelliiton hyväksymiä ja voivat myös olla sekarotuisia.

Näyttelyharrastusta aloittaessa kannattaa katsoa näyttelyitä ennen niihin osallistumista, ja keskustella lajista ja rodustasi tietävien kanssa. Käytännön vinkit vaikka turkin hoidosta ennen kilpailua voivat olla hyödyllisiä. Itse näyttelyyn kannattaa ehkä varata erillinen näyttely hihna ja –panta, paikan päällä harjata turkki vielä kerran ja totuttaa koiraa ympäristöön – eli osallistua kilpailuihin mahdollisimman useasti. Koiran ruokavaliolla on paljon merkitystä sekä koiran terveydessä että ulkonaköseikoissa, kuten turkin kiiltävyydessä. Koiran tulee näyttää terveeltä.

Useat harrastajat myös käyttävät kehässä pieniä herkkuja koiraa aktivoidakseen, ja toivottua käytöstä maksimoidakseen.

Koiran luonne kannattaa ottaa huomioon. Jos koira on erittäin pelokas tai arka, se voidaan oikeanlaisella käsittelyllä saada vielä innostumaan näyttelyistä ja olla pelkäämättä, mutta selvästi pelkoaggressiivinen koira on vaikeampi tapaus ja vaatii vain ammattilaisen käsittelyä. Pitää myös hyväksyä, että kaikista koirista ei saa näyttelykoiraa, ne voivat olla liian levottomia tai tottelemattomia, kiinnostuen kaikesta muusta eikä keskity näyttelytilaisuudessa, tai niillä voi olla jokin rakenteellinen vika joka estää menestymisen.

Koiranäyttelyitä harrastaessa kannattaa pitää mielessä, että se on vain mielipide, eikä todellakaan kerro kaikkea koirastasi. Tuomarilla voi olla henkilökohtaisia mielipiteitä koiran värista, rakenteesta tai siitä, onko luonteella hirveästi väliä näyttelyissä.