Underdogs Koiramaailmassa

Underdogsit sananmukaisesti

Käsite underdog on varmaan useimmille tuttu, sillähän tarkoitetaan altavastaajaa, etenkin urheilussa. Siis sitä, jonka ei yleisesti uskota voittavan tai ainakaan kovin hyvin pärjäävän. Sanan alkuperä tulee koirakilpailuista ja –tappeluista, joissa sananmukaisesti underdog oli se koira jonka uskottiin häviävän. Koiratappelut ovat julma laji, joka ei enää onneksi ole laillista, ainakaan useimmissa maissa. Muita koiralajeja sen sijaan riittää, ja ketkä ovatkaan niiden underdogseja, sananmukaisesti?

Nykyään suomessa on useita erilaisia koirakilpailuja, näyttelyistä tottelevaisuuskilpailuihin. Agility on myös varmasti monelle tuttu, eräänlainen koirien esteratakilpailu. Agility on lajina hyvin suosittu, ja se edellyttää koiralta hyvää kuntoa, toimintakykyä ja yhteistyötä ohjaajan kanssa. Agilityyn voi kouluttaa menestyvän koiran melkeinpä mistä vaan rodusta, mutta parhaina pidetään yleisesti ainakin paimenkoiria, villakoiria ja noutajia. Lajin altavastaajat taas voisivat olla suurikokoiset ja raskasrakenteiset koirat, sekä rodut joilla ei ole niin paljoa miellyttämisen halua, kuten norjanhirvikoira tai siperianhusky. Myös vinttikoiraa voi olla vaikea saada kiinnostumaan lajista. Kuitenkin kannattaa pitää mielessä, että koirat ovat yksilöitä, eikä luonne ole lajiin sidottu. Agilityä voi muuten harrastaa monella muullakin lemmikillä tai kotieläimellä!

Näyttelyissä koirat arvostellaan roduittain, ja valitaan paras narttu sekä uros. Rotunsa voittanut jatkaa kilpailuun, jossa arvioidaan paras tietystä ryhmästä. Hyvän tuloksen saadakseen koiran tulee täyttää kaikki lajikriteerit, olla terve ja hyvin hoidettu. Näyttelyissä altavastaajat voisivat olla siis koiria, joilla ei ole menestyneitä valioyksilöitä sukupuussaan, eivätkä olisi aikaisemmin voittaneet vaikka ongelmallisen käytöksensä takia. On myös rotuja, jotka eivät yleensä pärjää hyvin näyttelyissä, kuten paimensukuiset lapinkoirat, joista kyllä on jalostetumpikin ja näyttelykelpoinen versio. Paimensukuinen lapinkoira nimittäin on yleensä matalaryhtinen ja pitkärunkoinen, eikä turkkikaan ole kovin ryhdikäs. Paimensukuinen lapinkoira onkin hyvä perhekoira, ja sopivampi muun kaltaisiin aktiviteetteihin, kuin näyttelyihin.