Underdogs Koiramaailmassa

Tokosta ja underdogseista

Erilaisia lajeja koiran kanssa harrastettavaksi riittää, ja varmasti jokaiselle löytyy jotain, jos ei noutoa niin sitten vaikka näyttelyitä. Toko on koiraurheilua, ja tarkoittaa sanana tottelevaisuuskoetta tai –koulutusta. Se on kuitenkin tarkasti määritelty koiraurheilulaji, eikä siis mikä tahansa arkinen tottelevaisuuskilpailu.

Tokoa suositellaan kaikille koiraroduille, neljän kuukauden iästä alkaen. Tarkoituksena on vahvistaa sekä parantaa koiran ja ohjaajan yhteistyötä, opettaa ohjaajalle oikeanlaista koirankäsittelytaitoa ja koiralle puolestaan hallittua käyttäytymistä. Jos kilpailuihin haluaa, aloitetaan  tähän tähtäävä tottelevaisuuskoulutus jo pentuna, ja käydään läpi vaativampiakin liikkeitä, jotta myöhemmin ne olisivat koiralle helppoja ja varmoja toteuttaa.

Kilpailuissa on neljä luokkaa, alokas-, avoin-, voittaja- ja erikoisvoittajaluokka. Seuraavat liikkeet suoritetaan alokasluokassa:

- Luoksepäästävyys

- Paikalla makaaminen (2 minuuttia)

- Seuraaminen kytkettynä

- Seuraaminen ilman talutinta

- Maahanmeno seuraamisen yhteydessä

- Luoksetulo

- Seisominen seuraamisen yhteydessä

- Estehyppy

- Kokonaisvaikutus

Jotta tokossa pärjäisi ja välttäisi olemasta lajin underdog, kannattaa miettiä treenejä etukäteen, ja tuntea koira. Lyhyiden harjoitusten tekeminen on yleensä tuloksellista, ja koirakin jaksaa keskittyä paremmin. Toivotunlaisesta käytöksestä palkitaan, pelkoa ja aggressiivisuutta ei tule ruokkia vakivaltaisella käytöksellä. Asiaan perehtyneiltä henkilöiltä on hyvä kysyä neuvoa.

On myös erikseen rotuja, jotka ovat yleisemmin helpompia käsitellä ja parempia tottelevaisuuskoulutuksessa, ja vaikeampia rotuja. Esimerkiksi paimenkoirat ovat yleensä helposti koulutettavissa, kun taas chow chow:t tunnetaan hieman laiskoina ja itsepäisinä, eikä siksi välttämättä tee parasta toko-koiraa. Myös terrierit ovat tunnettuja ärhäkästä luonteestaan, ja vinttikoira voi olla hankala opettaa temppuiluun.

Joka tapauksessa, paljon riippuu yksilön luonteesta ja koiran opetustavoista sekä kohtelusta. Jos koirastaan haluaa tottelevaisen ja tokossa menestyvän toverin, tulee koulutuksessa olla määrätietoinen ja selkeä. Kannattaa liittyä harrastelijakerhoihin ja muuhun, jossa samasta lajista kiinnostuneita voi tavata ja neuvoja jakaa, sekä nähdä, kuinka muut koiriaan kouluttavat, mikä on millekin lajille tyypillistä ja niin edelleen.