Ping Pong Underdogs

Euroopan pöytätennisliitto

European Table Tennis Union, eli lyhyemmin ETTU on Euroopan ainut pöytätennisliitto, jolle International Table Tennis Federation (ITTF) antaa jotain merkitystä. Myös Suomi kuuluu liittoon. Vaikka liitolla kannattajia runsaasti onkin, on se todellinen underdog eli altavastaaja maailman pöytätenniksessä, maailmanmestaruuden voitto menee yleensä Aasiaan, jossa lajiin suhtaudutaan erittäin suurella innolla ja hartaudella. Olympialaisissa poytatenniksesta eurooppalaisena  maana ainoastaan Ruotsi on saanut kultaa, kerran. Olympiakultaa pöytätenniksessä Kiina taas on puolestaan saanut jo 24 kertaa

Euroopan Pöytätennisliitto on perustettu jo 1957, ja sillä on 56 jäsenliittoa. Liitto järjestää myös otteluita veteraaneille ja nuorille, ja on jäsen myös paralympialaisiin. Euroopan pöytätenniksen mestaruuskilpailuita on järjestetty jo vuodesta 1958, ja vuoteen 2002 asti niitä oli joka toinen vuosi, nyt vuosittain. Tämän vuoden ottelun voitti Portugal, sitä ennen Saksa napasi voiton kuusi kertaa peräkkäin.  Ruotsi on myöskin sijoittunut yleensä hyvin. Ensi vuoden kilpailu tullaan pitämään Venäjällä, Jekaterinburgissa.

Yleensä myös kahdesti vuodessa on järjestetty Euro-Asia cup, jossa siis Euroopan ja Aasian joukkueet ottavat mittaa toisistaan. Yhdeksästä ottelusta Eurooppa on yllättänyt ja voittanut peräti kaksi kertaa.

Jotain kertoo sekin, että yksi Euroopan parhaiksi listattu pöytätenniksen pelaaja on syntyperäinen kiinalainen, jo seitsemän vuotiaana erikoisharjoittelun aloittanut. Wu Jiaduo opiskeli Kiinassa, mutta muutti myöhemmin Saksaan viimeistelemaan pöytätennisuransa. Sittemmin hän on pelannut Saksan puolella niin maailman cupeissa kuin olympialaisissakin, ja voittanut Europe Top-12 –ottelun naisten sarjassa vuonna 2012. Sitä ennen useampana vuonna on voittanut Alankomaille pelaava, kiinalaissyntynyt Li Jiao. Viimeisin naisten Top-12 –voitto syntyperäiseltä eurooppalaiselta on vuodelta 2006, kun voiton vei kroatialainen Tamara Boros, joka onkin harvoja eurooppalaispelaajia, jonka on katsottu olevan tasoltaan samaa luokkaa kaukaisten itämaiden kilpailijoidensa kanssa.

Miesten Top -12 uusin voittaja on ukrainalaissyntyinen, Saksalle pelaava Dimitrij Ovtcharov. Han pelasi Saksalle olympiahopeaa vuoden 2008 olympialaisissa, yhdessa tiiminsa kanssa, johon kuului myos toinen arvostettu saksalaispelaaja, Timo Boll.