Underdogs Koiramaailmassa

Aliarvostetut koirarodut

On selvää, että toiset koirarodut ovat suositumpia kuin toiset, ulkonäkönsä, luonteensa tai käyttömahdollisuuksiensa ansiosta. Jokainen koira on kuitenkin yksilö, ja joskus koirat saavat itselleen maineen jota eivät ansaitsi, oikeissa käsissä ne olisivat vallan ihastuttavia ja miellyttäviä tovereita. Mitä on siis tällaiset aliarvostetut koirat, ja miksi?

Joitain koirarotuja pidetään helposti aggressiivisina, ja onkin totta että eri koiria vievät eri vietit. Esimerkiksi rottweiler on rakenteeltaan vahva koira, joka on alun perin jalostettu suojeluskoiraksi. Tämän ja temperamenttisuutensa takia väärissä ja osaamattomissa käsissä rottweilerista saadaan hankala koira, joka ottaa johtajan paikan. Se vaatii erittäin määrätietoista ja vahvaa kasvattamista, eikä sovellu jokaiselle. Oikeinkasvatettuna rottweiler on kuitenkin ystävällinen, kiintyvä, lapsirakas ja rauhallinen. Rottweilerin itselle soveltumista mietittäessä tulee myöskin pitää mielessä, että rotu vaatii paljon liikuntaa ja aktiviteetteja.

Toinen saksalainen rotu, joka koirista usein tietämättömien mielissä herättää jonkinlaista pelkoa, on dobermanni. Dobermannit kuitenkin menestyvät hyvin tottelevaisuuskilpailuissa ja palveluskoirien viestikokeissa. Luonteeltaan dobermanni on hyvin älykäs ja myös hallitseva koira, mutta se ei ole enää yhtä aggressiivinen kuin ennen. Dobermanni on myös hyvin uskollinen perheenjäseniään kohtaan, mutta ongelmien välttämiseksi sitä ei suositella aloittelijoille. Tämä vaatii myös paljon liikuntaa, ja on valpas vartija. Koulutuksessa tulee totuttaa tottelemaan perheen kaikkia jäseniä, ja jo pienestä asti totuttaa muihin koiriin.

Kaikenlaiset ongelmat vältetään, kun koiraan perehdytään ennen sen hankkimista, eikä hankita rotuja jotka eivät itselle sovellu. Pelottavina pidetyistä koiraroduista saadaan tottelevaisia yksilöitä, kun niitä kohdellaan rodun mukaisella tavalla eikä koskaan päästetä pomoiksi. Koiraa ei tule koskaan hankkia vain itsetuntoa tai statusta kohottamaan, ja on surullista muuten mukavaa rotua kohtaan, kun sitä laiminlyödään ja mustataan koko rodun maine. Myös kasvattajien tulisi olla tarkkana, ettei myy vaativampia koiria ihmisille, jotka eivät selvästi hommaan sovellu. Näin vältetään kaikenlaiset äksidentit, ja kaikkia rotuja voidaan arvostaa niiden ansaitsemalla tavalla.